Hälsporre/plantarfasciit

Vad kan det bero på?

Plantarfasciit är en överbelastningsskada i senspegeln under foten. Idrottsutövare med ovanligt högt eller lågt fotvalv anses mest utsatta.
Små delbristningar med återföljande inflammation i den inre (mediala) delen av plantarfascians infästning på hälbenet är orsaken till smärttillståndet. Vid mikroskopisk undersökning ses en inflammation och eventuellt degeneration (förtvining) av senan.

Vanliga symtom

Vanliga symtom är smärta under hälen vid frånskjut eller när plantarfascian spänns. Morgonstelhet och morgonsmärta är också mycket typiska symtom.
Vid undersökning gör det ont vid direkt tryck under främre kanten av hälbenet. Röntgenundersökning visar oftast ingen skada, men ibland kan man se en s k ”hälsporre”. Hälsporren är dock inte orsaken till problemet utan snarare ett resultat av den.
Ultraljudsundersökning kan visa att det är en pågående inflammation i plantarfascians infästning mot hälbenet, speciellt i den akuta fasen.

Hur blir jag av med det?

Vi rekommenderar starkt stötvågsbehandling tillsammans med bra sulor som stödjer fotvalvet och håller ihop hälen. Även stretching och rörlighetsövningar ingår i behandlingen.
Läkningstiden för plantarfasciit kan annars vara mycket lång, men den läker som regel alltid utan operativ behandling.