Hälsenebesvär

Vad kan det bero på?

Smärta i hälsenan beror antingen på akut skada eller längre tids överbelastning.
Den akuta skadan orsakas ibland av en bristning i senan med en blödning och svullnad som följd vilket också ger upphov till smärta. En stramhet i vadmusklerna kan vara en annan orsak till smärta i hälsenan.
Vanliga symtom är morgonstelhet, smärta under och efter aktivitet, tryckömhet och/eller svullnad över senan, knäppningar vid rörelse, nedsatt styrka och hälta.
Hälsenebesvär drabbar ofta idrottsaktiva på både motions- och elitnivå, t ex friidrottare där löpning och hopp ingår. Ofta kan orsakerna vara ensidig belastning, ökad träningsmängd, byte av underlag, överpronation, korta vadmuskler, nedsatt ledfunktion i fotleden och dåliga skor.

Hur blir jag av med det?

Stötvågsbehandling är vår starka rekommendation vid långvarig smärta i hälsenan. Därefter inriktas behandlingen på styrke- och rörlighetsträning med stretch.
Vi hjälper dig att bedöma skadans art och svårighetsgrad. Om ingen misstanke om annan orsak finns, inleder vi behandling, som inriktas på att återställa normal rörlighet i fotens leder samt att minska eventuella muskelspänningar.